Welcome to Hell protest

Un grup de oameni îmbrăcați în negru, cu fețele acoperite de cagule și ochelari de soare, trec pe malul Elbei din Hamburg, iar lumea se oprește și cască gura la ei. “Ăștia sunt The Black Bloc, cei care o să arunce cu sticle și cărămizi mai târziu”, spune Patrick, un tip care lucrează în asigurări și care e în trecere prin zonă. Are zi liberă de la serviciu, ca mulți hamburghezi, pentru că străzile sunt blocate, unele autobuze nu mai circulă și 20.000 de polițiști aduși de peste tot din Germania sunt răspândiți prin oraș.

În St. Pauli Fischmarkt din Hamburg s-au adunat joia trecută zeci de mii de oameni să protesteze împotriva summit-ului G20, la care s-au întâlnit liderii celor mai puternice națiuni, printre care Putin, Trump și Erdogan, să discute chestiuni de economie, colaborare, încălzire globală. Unii protestatari sunt revoltați că autoritățile au cheltuit milioane de euro ca să-l aducă pe unul ca Trump, care nici măcar nu crede în încălzirea globală, într-unul dintre cele mai liberale orașe europene. Alții consideră capitalismul răul cel mai rău și vor să-l înlocuiască cu comunismul. Un alt fel de comunism, spune Robert, un american care a locuit în România în anii ‘70 și a studiat cultura și istoria URSS-ului, unul ca-n “Imagine” a lui John Lennon. Pentru ei, singura soluție este revoluția și asta trebuie să înceapă în stradă.

Până să pornească marșul, diverse formații cântă pe scena instalată în mulțime și activiști ruși, mexicani și americani țin discursuri de mobilizare. Dacă n-ar fi pancartele cu “Capitalism Kills”, “G20 – not fucking welcome” și elicopterele care survolează non-stop, ai zice că e doar un alt festival de muzică. Un activist american urcă pe scenă și proclamă pe un ton dramatic, de pastor: “We may yet show that our species can survive this dark night of capitalism and oppression! Oh, the hour is late! To the leaders of the G20 and the police who serve them mindlessly selling their obedience, I can say nothing but this: Welcome to hell, motherfuckers!”

Black Bloc-ul se așază în formație în fruntea mulțimii, când aceasta se pune în mișcare și strigă “Anti-anti-anticapitalista!”, dar polițiștii nu le dau voie să înainteze. După câteva anunțuri la portavoce care anunță trecătorii să se îndepărteze pentru siguranța lor, poliția intră în protestatari și-i răsfiră cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și câte-un pulan sau bocanc pe spinare. Protestatarii ripostează cu sticle, pietre și huiduieli. Preț de vreo oră se duc lupte între manifestanți și forțele de ordine în diferite zone ale pieței, pe fundalul unui rave sau tehno care răsună constant din niște boxe.

În cele din urmă, polițiștii s-au retras și mulțimea a fost liberă să mărșăluiască, dar protestul, care s-a lăsat cu alte bătăi, mașini arse și magazine vandalizate, a continuat până a doua zi dimineață.

 

 

Articol publicat în cadrul Environmental Journalism Watchdog and Storytelling Workshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


[ + ]